Mode och stil

Analog till digital klocka - som tiden går

Digital klocka burst som den senaste gadgeten på sena 70-talet. Vi hade inte längre att räkna ut tiden från ett par roterande händer som var en integrerad del av den gammaldags analog klockan. Buzz eller bleep av digitala klockan skulle hålla dig alert med deras vanliga nummer. Det var första gången som vi smakade spänningen i digital teknik.

Nu är digital teknik överallt, från våra fickor till fingertopparna, från TV: n och smartphones till de digitalt utformade proteser. Och nu även digital klocka ser ålderdomlig med anledning av smartwatches. Så, vad är den stora skillnaden mellan digital och analog teknik?

Digital elektronik betecknar de elektriska enheter som fungerar på siffran signaler. Det kan till exempel ändra binära siffror. Hur sker det? En signal är indelad i mindre kvantiteter som överförs därefter som diskreta enheter. En kontinuerlig rad gäller inte här. Det enklaste sättet du kan bryta ner en signal är av två spänner av värdena-1 och 0. Till exempel om 0 motsvarar 0 kan sedan 10 spänning stå för 1. Digitala signaler transporteras genom binära algebra. Datorn är en digital elektronik anordning sig själv.

Men analog elektronik är inte kan bearbeta quantised värden. Det förstår kontinuerlig rad där en utgång innebär ett uppmätt värde. Till exempel produktionen av en hastighetsmätare som ständigt variabel är ett fint exempel på analog elektronik. Enligt spänning, hastigheten varierar från 0 till 200 km. Till skillnad från den digitala signalen är spänna av en analog signal kontinuerlig och inte diskret. Ett perfekt exempel på en analog enhet är en termometer.

Numera analog till digital omvandlare används för behandling av uppgifter över hela världen. Vi använda A/D-omvandlare ofta utan vetskap. Även när vi mäter en spänning och digital data betecknar kvantiteten visas på datorn, kommer analog till digital omvandlare in i bilden. Telefonmodem sysselsätter en analog till digital omvandlare att ändra input ljud till digitala signaler som en dator kan tolka.

Därför är den grundläggande skillnaden mellan en analog och en digital klocka orsakas av signal manipulation. I en digital klocka, signalen kan leka från en kristalloscillator och ett vägguttag är tillräckligt för att driva svängningen. Men en analog klocka fungerar mekaniskt av en domänkontrollant som kör en hjul-kedja som uppmanar sina händer att rotera. Videor på analog elektronik kan kasta ljus över olika ämnen i elektronik vetenskap.