Mode och stil

Resan av banarasi sari

Problemet med identifiera representativa indiska kläder är en som har ingen enkel lösning. I ett land fullt av olika kulturer, religioner och sociala sedvänjorna, varje region har en unik typ av kläder. Det finns dock vissa typer av kläder som är djupt sammanflätade med indisk historia, som är känd och älskad över hela landet. En sådan bit av kläder är rena Banarasi sari. Detta plagg är en av de någonsin gröna favoriter som varje mormor och grand-moster i norr Indien kan berätta historier om. Å andra sidan, måste du bara bläddra igenom någon "bäst klädd" Indian kändisar lista att upptäcka dessa vackra sarees, inte en eller två gånger, men om och om igen. För de flesta kvinnor, speciellt de med en förkärlek för indiska mode, är Banarasi sarees ultimat i lyx och traditionella skönhet; de är etniska garderob-måsten. Och när man har sett en Banarasi sari, är det inte svårt att förstå breda spridning tillbedjan av detta plagg.

I själva verket har de alltid ansetts vara ett önskvärt plagg, kännetecknas av användning av dyra material och arbetsintensiva produktionsmetoder. Historia och utveckling av Banarasi sari är lika fascinerande och rik som plagget själv. Beskärningarna, ligger som namnet antyder, i den historiska staden Varanasi (Benaras) i Uttar Pradesh. Denna stad, har i många århundraden producerat den finaste silke och brokader i Indien, om inte världen. Dessa brokader är berömda för sina rika och glänsande utseende, fint vävt guld tråd mönster och konstnärliga mönster och motiv. Ankomsten av Mughals förde i Persiska influenser i typerna av konstruktioner som används, ytterligare öka skönheten i tygerna. Den mest berömda produkten i den här regionen var den Banarasi silk sarees. Dessa kunde ta månader att producera som de var noggrant handvävda med äkta guld och silver trådar och renaste silke trådar.

De tillverkades tidigare, speciellt för rika beskyddare, vanligtvis från de övre klasserna eller från kungliga familjer. Över tiden utvecklades en speciell brud mängd kallas Benaroshi, ljust röd färg med rika guld mönster. Detta blev den målsättning brud kläder för brudar hela norra Indien, och även i andra regioner i landet. Även under brittiskt styre, när en hel del indiska hantverk var undertryckt och även förlöjligade, förlorat Banarasi silke sin berömmelse eller önskvärda. Under åren återstod de en klassisk och traditionell favorit.

Slutligen med hög modegrad förnyelse av intresse för etniska tyger och höviska hantverk i 2000-talet fick Banarasi brokader mainstream erkännande som en av de finaste textilierna i Indien. Följaktligen blev Banarasi sarees mycket populär även med kändisar och den yngre generationen. De hantverkare som hade tillverkat saree för många århundraden tog ut ett varumärke att se till att på sikt inte kan användas för alla andra sari.

Idag, naturligtvis, kan en lätt hitta den Banarasi saree online på en etniska mode återförsäljare, vilket ytterligare ökar tillgängligheten till detta plagg. Kvinnor över hela världen kan nu få traditionell eller designer Banarasi sarees utan att ens lämna sina hem!